2009. január 30., péntek

Fotó sorozat folytatása







2009. január 29., csütörtök

Irish coffee




Az Ír kávé,az örök szerelem. Legnagyobb bánatomra,kismamaként kénytelen vagyok mellőzni :) .
Hideg estéken,jó társaságban,de akár csendes magányban is ,kellemes élmény. Nem csak ízre és illatra kitűnő,de látványnak sem utolsó.
Az Ír kávé keletkezése 1940-re tehető, és Joseph Sheridan reptéri séf nevéhez köthető. Az Írországba látogató átfagyott amerikai utasokat kínálta ezzel a forró itallal,hogy felmelegedjenek . Az utasok olyannyira megkedvelték,hogy hamarosan az amerikai reptereken is felszolgálták.
Az összetételét tekintve,nincs benne semmi bonyolult,mégis kell némi gyakorlat ahhoz,hogy igazán szép réteges maradjon, valamint kellő tapasztalatot,és kiváló ízlelőbimbót kíván az alapanyagok kiválasztása is.
A Whiskyk közül az egyetlen igazán füstös aromájú, a Connemara teszi a legkülönlegesebbé,de készítik még Bushmills vagy Jameson párlattal is.
A kávék közül az olaszos pörkölésűek a legkiválóbbak.
Amikor barna cukrot vásárolunk,érdemes megnézni a csomagoláson,vajon mitől is barna az a cukor.
Semmiképpen se használjunk növényi eredetű zsírszegény tejszínhab sprayt, mert a végeredményt nevezhetjük bárminek ,csak Ír kávénak nem.
Lássuk a hozzávalókat és az arányokat.
4 cl Irish Whiskey
8 cl forró , erős kávé
3 cl friss tejszín
1 tk barna,melaszos nádcukor
1 db mutatós,lehetőség szerint üveg pohár vagy csésze
Egy edénybe keverjük össze a forró kávét,a whiskeyt, és a barna cukrot. Ezt az egyveleget töltsük pohárba,majd a tetejére öntsük rá a tejszínt. A tejszín szebben mutat rajta,ha egy picit felverjük,éppen csak annyira,hogy besűrűsödjön. Ne legyen habos,vagy ha mégis keményebb lett a kelleténél,keverjük tejhabbal!
Semmi képen sem javaslom ezt az italt,fitnesz cicáknak,mert esetleg kimerítheti a napi max. kalória bevitelüket .

2009. január 26., hétfő

Az ezer arcú koffein


Amit a koffeinről tudni érdemes.

A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz.

A központi idegrendszert izgatja (különösen az agykérget), élénkíti a szív működést, javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Az izmok teljesítőképességét fokozza. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint vesz el, hatására a vese erek tágulása miatt fokozódik a vizeletkiválasztás. A nem kábító fájdalomcsillapítók hatását erősíti (elsősorban fejfájás esetén hatásos).

Nem lenne szép,ha nem beszélnénk a mellékhatásairól,így íme néhány dolog amit jó tudni:

Tartós fogyasztás esetén enyhe tolerancia és addikció alakul ki, de ez nem tartós, néhány hetes "elvonókúra" megszünteti. 300 mg fölötti fogyasztás esetén kézremegést, erős szívdobogást, a fejben vértolulást idéz elő.
Halálos adagja: 5-10 g.

presszókávé: 100gr/50-175 mg koffeint tartalmaz,a lefőzött kávé erősségétől függően

amerikai hosszú kávé:100 gr /40-80 mg ,ettől tuti senki sem megy a falnak

Az önámító koffein mentes kávé fogyasztóknak halkan súgom meg,hogy bizony a mentes sem mentes!

koffein mentes kávé:100 gr /1,5-2 mg

Bizonyára azzal sem árulok el nagy titkot,hogy a csokoládék,és egyes szénsavas üdítők is meglehetősen sok koffeint tartalmaznak.

étcsokoládé: 100 gr /70-80 mg

tejcsokoládé: 100 gr /20-30 mg

Coca cola: 100 gr /13,5 mg

Pepsi cola: 100 gr /11 mg

A sütéshez,főzéshez is használt Holland kakaópor 100 gr- ja,78 mg koffeint tartalmaz.

A koffein egyéb felhasználási területei:

A gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítőszerként, valamint fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához használják.

Szenvedélyünk a kávé!


Bizonyára sokan vannak olyanok akik nem isznak kávét,s hallani se akarnak olyasmiről,hogy a kávé jó.
Őket a világ minden kincséért sem szeretném lebeszélni a meggyőződésükről.
Inkább azokat szeretném megszólítani,akik előszeretettel hódolnak a kávé fogyasztásnak.
Számomra a reggel,elképzelhetetlen egy csésze finom,gőzölgő fekete nélkül.
Már már szertartás szerűen főzök kávét délutánonként is.
Ilyenkor van lehetőségem különböző aroma variációkat kipróbálnom.
Reggelente "csak" klasszikus eszpresszót iszunk,mert a párom e téren igen konzervatív.
Szerinte az a jó kávé,ami tömör mély barna színű,gőz mentes,és amit csak egy pici cukorral ízesítenek.
Én ennél azért többre vágyom.
A tejszín hab és a sűrű tejszín a gyengém,de a tej habnak,vagy sűrű csoki öntetnek se tudok ellenállni.
A különböző fűszerekkel együtt lefőzött kávé féleségeket is szeretem,kedvencem a kardomon magos.

2009. január 22., csütörtök


A nap képe :)

2009. január 21., szerda

Megaszondom



A gyerekeim tegnapi jópofaságai.




Egy tucat veréb csipegetett a járda szélén,egy széttaposott kifliből.


Domonkos erre:


-Nézd anya milyen aranyosak !Baba varjak!


-Azok verebek,te!Kicsik és barnák. A varjak nagyok és feketék.


-Nem, nem. Csak azért kicsik mert még kölyök varjak,és a tolluk azért barna,mert az a baba hajuk.


Este a tv-ben a 100 tagú cigányzenekarról volt egy riport.

Bendegúz megkérdezte:

-Anya,miért 100 fogú zenekar?