2009. április 30., csütörtök

Szieszta után



Annyira fincsi volt az ebéd,hogy elnyomott az álom. Amikor felébredtem,a gondolkodó gombámon találtam magam.
Azon töprengtem,vajon,kaphatnék-e még egy kis gesztenyés pulykát. Ha nem,az sem baj,kiegyezek egy kis tejcsivel is.

Gesztenyés pulykamell




Anya ma gesztenyés pulykamellet adott nekem ebédre. Nagyon szeretem, ezért addig ettem, míg már a fülemen is az folyt.

De tudjátok, anya olyan irigy, nem adott csak egy kis csészényit. Pedig volt ám még az üvegben, én láttam!

2009. február 8., vasárnap

Varázskő 2.


Mindenki egy icipicit hozzáadja a saját verzióját. Nem is tud mást adni,mert ő is így vette,önmagán keresztül szűrve ; ez az övé.

Az üzenet azonban nem csak a térben torzul el,hanem időben is. Ha úgy játszottuk volna,hogy mindenki csak egy hét után súghatja tovább a mondatot,egy év múlva már nyomát sem lelnéd az eredeti szövegnek.

Még a " mákos tésztát" sem hallanád belőle.

A terjedő igazság nemcsak átváltozik,de meg is öregszik.

Fiatalkorodban teszel egy hősies fogadalmat,s mire megöregszel,megfeledkezel róla,vagy ha homályosan emlékszel is rá,látod,hogy nem lett belőle semmi.

Például szerelmes vagy,s örök hűséget esküszöl párodnak a pap előtt.

Másfél év múlva megcsalod.

Hat év múlva elválsz tőle,mert nem szereted.

Vénségedre pedig el is felejted-úgy nézel az idegen nénire,aki szembe jön veled az utcán,mintha előző életedből bukkant volna elő."Ki is ez?"

Az idő folyamatában van valami szomorú értékvesztés:kívül talán még hasonlítunk ahhoz,akik valaha voltunk,de lelkünk a sok csalódástól,megalkuvástól,gondtól,s magától a múló időtől is megváltozik. Karinthy Frigyes a Találkozás egy fiatalemberrel című novellájában csodálatosan leírja azt a pillanatot,amikor negyvenévesen találkozik kamaszkori önmagával:egy másik ember szól hozzá.

Egy szép egy csúnyához,egy hívő egy hitetlenhez,egy tiszta,bátor,lázadó ifjú egy gyáva férfihoz.

"Úgy nem lehetett,ahogy te akartad"-mondja neki keserűen az öreg.

Hogy akarta?

Szépen. Tisztán. Nemesen. Nagyszerűen.

Csak csúnyábban lehetett!Koszosabban és kisszerűen.

Ami tiszta forrásból indul,idővel magával sodorja az idő szemetét,s mire a tengerbe érkezik,a valaha kristályosan ragyogó vízből,melyből inni lehetett,szennyvíz lesz,koszos folyadék .... folyt köv.

2009. február 6., péntek

Müller Péter:Varázskő


Emlékszel erre a gyerekkori játékunkra?

Az egész osztály libasorba állt,és az elsőnek a fülébe súgott a tanító néni valamit,amit tovább kellett súgnia a következőnek,majd az utánakövetkezőnek-így terjedt tovább , emberről emberre az üzenet.

Tilos volt mókázni,és főleg a szövegen változtatni. Ez volt a szabály. Mindenkinek pontosan tovább kellett adnia azt,amit hallott. És ment,ment a mondat szájról fülbe,fejből fejbe,szívből szívbe.

Mire a sor végére érkezett,egészen eltorzult az üzenet.

Oly mértékig,hogy nem is hasonlított már az eredetihez.

Minél hosszabb volt a sor,annál inkább megváltozott nem csak az egész mondat,de még a szavak is.

Így lett a "Szeretem a Láposi Krisztát"-ból "Megettem a mákos tésztát."

Hogy ennek mi a lélektani oka,pontosan nem tudjuk.

Nyilván belejátszik az is,hogy vannak közöttünk nagyothallók,csibészek,s talán buták is,akik nem értik pontosan a szöveget:ha valaki egy olyan üzenetet küld tovább,melyet nem értett meg,biztos,hogy torzít rajta valamit.

De van itt még valami más is.

Fontos!

Az ember nem csak a fülével,hanem a lelkével is hall.

A maga sajátos egyéniségével.

Minden mondatot "lefordít" a maga számára,s úgy adja tovább .........  folyt. köv.

2009. február 4., szerda

Nagy kávé Enciklopédia


Egy online könyvesbolt virtuális polcán akadtam rá. Még nem sikerült beszereznem,de azt hiszem érdemes lenne. Ajánlom minden kávé fogyasztó figyelmébe.

Nagy kávé enciklopédia

Mary Banks (Szerző)

Christine McFadden (Szerző)

Catherine Atkinson (Szerző)

Ez az elbűvölő és csodálatos könyv mindazt tartalmazza, amit az ember valaha is tudni akart a kávéról. A kötet bemutatja a kávé világtörténetét, a népszerű ital kultúrában, politikában és gazdaságban játszott szerepét ; majd országról országra haladva vizsgálja meg a mai kávék ízét és jellemzőit. Azt is elmagyarázza, milyen őrlési és főzési furfangok eredményeként kerül asztalunkra egy-egy csésze isteni kávé.

A könyv második felében közölt több mint hetven recept érzékelteti, milyen sokoldalúan lehet felhasználni a kávét a konyhában: ínycsiklandó felfújtakhoz és habcsókokhoz, pudingokhoz, gyümölcsökhöz és hűtött desszertek mellé, valamint édes kísértést hozó tortákhoz, édes tésztákhoz és péksüteményekhez.


Hamarosan megosztom mindenkivel annak a lekváros-tepertős ökörszemnek a receptjét,amit a hétvégén sütöttem. Igazán jól passzolt a tejszínhabos kávéhoz.

2009. január 30., péntek

Fotó sorozat folytatása







2009. január 29., csütörtök

Irish coffee




Az Ír kávé,az örök szerelem. Legnagyobb bánatomra,kismamaként kénytelen vagyok mellőzni :) .
Hideg estéken,jó társaságban,de akár csendes magányban is ,kellemes élmény. Nem csak ízre és illatra kitűnő,de látványnak sem utolsó.
Az Ír kávé keletkezése 1940-re tehető, és Joseph Sheridan reptéri séf nevéhez köthető. Az Írországba látogató átfagyott amerikai utasokat kínálta ezzel a forró itallal,hogy felmelegedjenek . Az utasok olyannyira megkedvelték,hogy hamarosan az amerikai reptereken is felszolgálták.
Az összetételét tekintve,nincs benne semmi bonyolult,mégis kell némi gyakorlat ahhoz,hogy igazán szép réteges maradjon, valamint kellő tapasztalatot,és kiváló ízlelőbimbót kíván az alapanyagok kiválasztása is.
A Whiskyk közül az egyetlen igazán füstös aromájú, a Connemara teszi a legkülönlegesebbé,de készítik még Bushmills vagy Jameson párlattal is.
A kávék közül az olaszos pörkölésűek a legkiválóbbak.
Amikor barna cukrot vásárolunk,érdemes megnézni a csomagoláson,vajon mitől is barna az a cukor.
Semmiképpen se használjunk növényi eredetű zsírszegény tejszínhab sprayt, mert a végeredményt nevezhetjük bárminek ,csak Ír kávénak nem.
Lássuk a hozzávalókat és az arányokat.
4 cl Irish Whiskey
8 cl forró , erős kávé
3 cl friss tejszín
1 tk barna,melaszos nádcukor
1 db mutatós,lehetőség szerint üveg pohár vagy csésze
Egy edénybe keverjük össze a forró kávét,a whiskeyt, és a barna cukrot. Ezt az egyveleget töltsük pohárba,majd a tetejére öntsük rá a tejszínt. A tejszín szebben mutat rajta,ha egy picit felverjük,éppen csak annyira,hogy besűrűsödjön. Ne legyen habos,vagy ha mégis keményebb lett a kelleténél,keverjük tejhabbal!
Semmi képen sem javaslom ezt az italt,fitnesz cicáknak,mert esetleg kimerítheti a napi max. kalória bevitelüket .