2009. január 26., hétfő

Az ezer arcú koffein


Amit a koffeinről tudni érdemes.

A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz.

A központi idegrendszert izgatja (különösen az agykérget), élénkíti a szív működést, javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Az izmok teljesítőképességét fokozza. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint vesz el, hatására a vese erek tágulása miatt fokozódik a vizeletkiválasztás. A nem kábító fájdalomcsillapítók hatását erősíti (elsősorban fejfájás esetén hatásos).

Nem lenne szép,ha nem beszélnénk a mellékhatásairól,így íme néhány dolog amit jó tudni:

Tartós fogyasztás esetén enyhe tolerancia és addikció alakul ki, de ez nem tartós, néhány hetes "elvonókúra" megszünteti. 300 mg fölötti fogyasztás esetén kézremegést, erős szívdobogást, a fejben vértolulást idéz elő.
Halálos adagja: 5-10 g.

presszókávé: 100gr/50-175 mg koffeint tartalmaz,a lefőzött kávé erősségétől függően

amerikai hosszú kávé:100 gr /40-80 mg ,ettől tuti senki sem megy a falnak

Az önámító koffein mentes kávé fogyasztóknak halkan súgom meg,hogy bizony a mentes sem mentes!

koffein mentes kávé:100 gr /1,5-2 mg

Bizonyára azzal sem árulok el nagy titkot,hogy a csokoládék,és egyes szénsavas üdítők is meglehetősen sok koffeint tartalmaznak.

étcsokoládé: 100 gr /70-80 mg

tejcsokoládé: 100 gr /20-30 mg

Coca cola: 100 gr /13,5 mg

Pepsi cola: 100 gr /11 mg

A sütéshez,főzéshez is használt Holland kakaópor 100 gr- ja,78 mg koffeint tartalmaz.

A koffein egyéb felhasználási területei:

A gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítőszerként, valamint fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához használják.

Nincsenek megjegyzések: