2009. január 29., csütörtök

Irish coffee




Az Ír kávé,az örök szerelem. Legnagyobb bánatomra,kismamaként kénytelen vagyok mellőzni :) .
Hideg estéken,jó társaságban,de akár csendes magányban is ,kellemes élmény. Nem csak ízre és illatra kitűnő,de látványnak sem utolsó.
Az Ír kávé keletkezése 1940-re tehető, és Joseph Sheridan reptéri séf nevéhez köthető. Az Írországba látogató átfagyott amerikai utasokat kínálta ezzel a forró itallal,hogy felmelegedjenek . Az utasok olyannyira megkedvelték,hogy hamarosan az amerikai reptereken is felszolgálták.
Az összetételét tekintve,nincs benne semmi bonyolult,mégis kell némi gyakorlat ahhoz,hogy igazán szép réteges maradjon, valamint kellő tapasztalatot,és kiváló ízlelőbimbót kíván az alapanyagok kiválasztása is.
A Whiskyk közül az egyetlen igazán füstös aromájú, a Connemara teszi a legkülönlegesebbé,de készítik még Bushmills vagy Jameson párlattal is.
A kávék közül az olaszos pörkölésűek a legkiválóbbak.
Amikor barna cukrot vásárolunk,érdemes megnézni a csomagoláson,vajon mitől is barna az a cukor.
Semmiképpen se használjunk növényi eredetű zsírszegény tejszínhab sprayt, mert a végeredményt nevezhetjük bárminek ,csak Ír kávénak nem.
Lássuk a hozzávalókat és az arányokat.
4 cl Irish Whiskey
8 cl forró , erős kávé
3 cl friss tejszín
1 tk barna,melaszos nádcukor
1 db mutatós,lehetőség szerint üveg pohár vagy csésze
Egy edénybe keverjük össze a forró kávét,a whiskeyt, és a barna cukrot. Ezt az egyveleget töltsük pohárba,majd a tetejére öntsük rá a tejszínt. A tejszín szebben mutat rajta,ha egy picit felverjük,éppen csak annyira,hogy besűrűsödjön. Ne legyen habos,vagy ha mégis keményebb lett a kelleténél,keverjük tejhabbal!
Semmi képen sem javaslom ezt az italt,fitnesz cicáknak,mert esetleg kimerítheti a napi max. kalória bevitelüket .

Nincsenek megjegyzések: