2009. szeptember 15., kedd

Almáspite


Életem eddigi legfinomabb almáspitéjét készítettem el valamelyik délután.Ma jutott eszembe,hogy nem tettem közzé a receptet,pedig ezt minden alma rajongónak ki kell próbálnia.
Hozzávalók :
a tésztához,
50 dkg liszt
20 dkg puha margarin
10 dkg kristálycukor
1 ek rum,vagy aroma
csipet só
1 tasak sütőpor
2 dl tejföl
a töltelékhez,
1,80 dkg reszelt alma
1 tasak almás süti fűszer,ha nincs,ízlés szerinti arányban fahély,reszelt citromhéj,vanilin cukor,őrölt kardamon mag.
6 ek cukor.
A hámozott,lereszelt almát,a fűszerekkel és a cukorral összeforraljuk.
A tésztához valókat alaposan összekeverjük,úgy a jó ha még lágy a tészta,de már leválik a tenyerünkről.
Kivajazott,zsemlemorzsával meghintett jénaiba tesszük az előzőleg már két lappá nyújtott tészta egyikét.Erre ráöntjük szaftostól az almát,majd elegyengetjük,hogy mindenhová egyformán jusson.Közben nem ér kanállal kóstolgatni,mert az nincs belekalkulálva a mennyiségekbe !:D
Ráterítjük a másik tésztalapot,megszurkáljuk villával,majd előmelegített forró sütőbe,a kíván pirosságúra sütjük.Nekem ez kb 25 perc volt,sütőnként eltérő lehet.
Ha kisült pihentetni kell,mert forrón nem darabolható.Ha kihült,porcukrot szitálunk a szeletekre és kész :)

2 megjegyzés:

ritarenata írta...

én is kérek.
illetve sütök. hu de jól néz ki.

Timi írta...

Adnék én szivesen,csak marha messze vagy !:D