2009. október 26., hétfő

Krumplis lángos


Osztatlan sikert arattam,ezzel a tök egyszerű ebéddel,amit kb 500 Ft-ból hoztam ki.

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
30 dkg főtt, tört főtt burgonya,
1,5 dkg élesztő,
2,2 dl tej,
cukor, só, olaj)
Az átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon.
A tej felével, kevéske cukorral és egy kanál liszttel futtasd fel az élesztőt.
A héjában főtt, hámozott, áttört krumplit dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel, és a maradék tejet is hozzáadva - sok levegőt beledolgozva dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre) , takard le, s hagyd megkelni. Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma darabokra. A gombóccá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.

Fokhagymás szmötyi annak aki szereti:
4-5 gerezd fokhagyma összezúzva
1 csipet só
1 tk étolaj
1 ek víz
A hozzávalókat apránként adagolva összekeverjük.
A receptet valahol a neten találtam,talán egy szentesi oldalon,de már nem emlékszem.Mindenesetre köszönet érte,mert nagyon finom!

1 megjegyzés:

buka írta...

Timi, a fokhagymás nyunyót próbáld ki víz helyett egy kis tejjel. Isteni! :)