2009. november 30., hétfő

Gombakrémes töltött lángos

Az egész úgy kezdődött, hogy ma nagyon sokadika van. Megint törhettem a fejemet, milyen olcsó vacsit kellene csinálnom. A régi jól bevált lángos, sokszor megmentett már bennünket :)
Most gombakrém került bele, és félbehajtva sütöttem készre.
Lángos tészta:
0,5 kg liszt
2 dl langyos tej
1 tk cukor
1,5 dkg élesztő
30 dkg puhára főtt, passzírozott krumpli
1 nagy csipet só

Szósz
40 dkg gomba
0,5 l tej
8 dkg liszt
8 dkg zsiradék
só, bors, pirospaprika

Élesztőt a langyos tejbe felfuttatjuk, hozzá adjuk a cukrot is.
Alaposan dolgozzuk össze az összes hozzávalót,majd kb. 40 percig kelesszük duplájára.
Amíg kel, készítsük el a szószt.
Kevés olajon apróra vágott hagymát pirítunk, beletesszük a korábban már feldarabolt gombát és addig pároljuk, míg saját zsírjára sül. Olajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük tejjel, ízesítjük és amikor besűrűsödött, ráöntjük a gombára. Sót, borsot tehetünk rá. Az egészet össze forraljuk, majd félretesszük hűlni.
Az ezalatt megkelt tésztát,
deszkán kinyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk,majd kicsit távolabb húzva egymástól, még 15 percet kelesztjük.
Kör alakúra lapítjuk a lángosokat, egy - egy kupac gombát teszünk rá és a tésztát félbe ráhajtjuk, széleit összenyomkodjuk.
Bő forró olajban sütjük.

2 megjegyzés:

ritarenata írta...

nagyon finom. köszi. jol is laktam (majdnem)

Timi írta...

:) Ebből nem árt meg a túl sok, főleg így virtuálisan!