2010. január 2., szombat

Gombás hogyishívják

Tulajdonképpen, nem is tudom minek nevezzem. Ez egy tortaformában sült, gombakrémmel töltött, katyvasztészta, ami rettentően finom.
Az eredeti terv az volt, gombás ételt szeretnék enni. Azt is tudtam, sütőben sültre vágyom. Ahogy böngésztem a neten tésztafélék után kutatva, rájöttem, most egyik se jön be.
Ezért aztán rögtönöztem, és a kelt tésztát, összekutyultam az omlós tésztával, már mint az alapanyagokat. Amit kaptam, egy tömör de formázható, gyönyörűséges kelt tészta, kisülve az extra vastag pizza tésztához hasonlított.
A krém egy besamel alapból, és egy magyaros gombaszószból állt.
A tészta receptjét lásd a pizzánál .
Gombás töltelék:
Besamel szószt főztem 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, fél l tej felhasználásával.
A gombát kevés olajon megpirítottam vöröshagymával, 5- 5 dkg apróra vágott szalonnával és füstöltkolbásszal. Mikor elkészült, összekevertem a szósszal és belereszeltem 10 dkg sajtot. Sóval, borssal és pici szerecsendióval fűszereztem. Ezt az egyveleget töltöttem az előzőleg tortaformába egyengetett tésztára. A tészta egyharmad részét a töltelék befedésére fordítottam.
A sütést megelőzően lekentem tojásfehérjével, és a közepét kilyukasztottam, hogy a gőz ne repessze szét a sülő tésztát. Forró sütőben a kívánt szín eléréséig sütöttem.







2 megjegyzés:

Ledorka írta...

Szerencsétlen pórnépnek részletes receptet tessen írni! :D Tudom, az nem egyszerű, ha az ember rögtönzött kaját csinál, de kérlek, próbálj visszaemlékezni! :)

Timi írta...

Iparkodok! Most készül egy újabb adag, közkívánatra. A kelesztés végén lemeózom a tésztát, ha jó, közzéteszem :)